Šta smo sve radili…

Školska godina 2019/20

U decembru, na, sada već možemo reći tradicionalnom, Novogodišnjem Cvrčkovom Festivalu, prikazali smo predstavu “Novogodišnji bal” za koju je tekst napisao Tode Nikoletić, a režirala Jadranka Bokan. Glumci sa Kolonije su prikazali “Novogodišnji TV program”, po tekstu Đurđe Lili, a najmlađi članovi sa Telepa izveli su dve jednočinke – “Nije lako Deda Mrazu” i “Rasprodaju”.

U drugom polugodištu započeli smo tri predstave – “Vendi u Nedođiji”, “Lovci na zmaja” i “Zlatokosa i šest patuljaka”, sva tri teksta je napisala Đurđa Lili, režirala je Jadranka Bokan, a radionice su vodile Bojana Vojvodić i Marijana Bokan. Međutim, samo desetak dana pred premijeru desila se pandemija Covid-19, te su sva izvođenja odložena. Nadamo se da ćemo uspeti da u novoj školskoj godini obnovimo ove predstave i da ih prikažemo pred publikom.

VIII festival “Cvrčak i drugari” je takođe odložen za jesen, kada se nadamo da će pandemija biti završena.

Tokom online nastave i kasnije raspusta, vredni Cvrčci i Cvrčkine su snimali kratke video klipove,  da i na taj način prikažu svoj talenat, kad već nisu na sceni. Pohvale za Ninu Kosanić, Radeta Mandića, Ivu Novaković, Filipa Mićevića, Vanju Zec, Gordanu Stupar, Dunju Mišković, Stefana Jovića, Lanu Bjelicu i Stefana i Nemanju Belička. Oni svi su svoje kratke filmove sami osmislili, režirali, snimili, montirali, neki od njih i angažovali drugare da im pomognu i sve sjajno odradili. Svaka čast i bravo za naše talentovane glumce!

Školska godina 2018/19

Naši glumci sa Kolonije su za ovu sezonu pripremili predstavu „Nestvarna stvarnost“, po tekstu Save Škobića, u režiji Jadranke Bokan, koju su prikazali u OŠ „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku, u Sportskoj hali u Temerinu i dva puta u sali škole na Telepu, za učenike PU “Veljko Vlahović” i OŠ “Petar Kočić” iz Temerina. Najviše se istakao naš sjajni glumac Jovan Zec, u ulozi Pinokija, koji je briljirao na sceni iako mu je ovo bila prva uloga.

Na Novogodišnjem Cvrčkovom festivalu izvedene su jednočinke „Slatka neverica“, „Vrednica“, „Ko zna zna“ i „Nevidljivi Sneško Belić“, a  zatim predstava „Pozorišni bonton“.

„Pozorišni bonton“ smo odigrali i za decu korisnike usluga Centra za socijalni rad.

U martu smo na opštinskoj smotri izveli predstavu „Snežana i sedam patuljaka“. Ova predstava je prošla i na zonski nivo, ali nažalost zonska smotra je otkazana, zbog nedostatka sredstava organizatora u Đurđevu da je održe.

U aprilu je na Festivalu „Otvorena scena“ u Bačkoj Palanci učestvovala predstava sa Kolonije – „Smešna bajka“, po tekstu Tode Nikoletića, koju smo nekoliko dana kasnije izveli i na Đurđevdanskim danima u MZ “Staro Đurđevo”, za učenike OŠ „Petar Kočić“ iz Temerina

Obe ove predstave, kao i još jedna, “Bajka iz parka”, odigane su u humanitarne svrhe više od deset puta – za mališane iz PU “Veljko Vlahović”, za naše drugare iz OŠ “Danilo Zelenović” Sirig i OŠ “Slavko Rodić” Bački Jarak, kao i u KC Temerin, za sve građane koji su želeli da se priključe skupljanju sredstava za lečenje našeg sugrađanina Ognjena Uzurova.

1.6. održan je VII Festival „Cvrčak i drugari“ na kom su Cvrčci izveli “Bajku iz parka” i “Snežanu i sedam patuljaka”. Oba teksta napisala je Đurđa Lili, režirala Jadranka Bokan, a sa decom su na probama sve to organizovale Bojana Vojvodić i Marijana Bokan, voditeljke radionica.

 

Školska godina 2017/18

Grupa sa Kolonije spremila je novogodišnju predstavu po tekstu Đurđe Lili „Potraga za Deda Mrazom“, koju su izveli šest puta. Dva puta u Bačkom Jarku, našim drugarima iz OŠ „Slavko Rodić“ i u Sportskoj hali za decu radnika JKP-a. Zatim u Omladinskom domu za decu radnika OŠ „Petar Kočić“, za decu korisnike Centra za socijalni rad i za naše roditelje. Glumci sa Telepa su za ovaj Novogodišnji festival spremili pet kraćih jednočinki. To su „Zna on unapred“, „Recept“, „Zašto on vežba“, „Foliranti“ i „Super heroji ipak postoje“.

Posebne pohvale za nastupe na Novogodišnjem festivalu upućujemo Stankov Igoru, koji je sa velikom temperaturom ipak došao na nastup i odigrao svoju ulogu, da drugari koji učestvuju sa njim u predstavi ne bi bili uskraćeni za jedno izvođenje. Zatim pohvala za Miu Kovač, našu četvorogodišnju glumicu koja je prvi put izašla na scenu i odglumila svoju ulogu bez treme. I za najbolji utisak koji su na publiku ostavili Lazar Malić i Ognjen Obradović, koji su takođe prvi put na sceni, ali su oduševili publiku kao profesionalci.

U drugom polugodištu Cvrčci i Cvrčkine sa Telepa su pripremili predstavu po tekstu Tode Nikoletića “Zmaj golubijeg srca”, sa kojom su učestvovali na Opštinskoj smotri, Festivalu “Otvorena scena” i naravno na Šestom festivalu “Cvrčak i drugari”. Ekipa glumaca sa Kolonije izvela je niz jednočinki sklopljen u celovitu predstavu pod nazivom „Dan škole“.

Sve predstave režirala je Jadranka Bokan, a Bojana Vojvodić je držala probe, vežbala sa decom i vodila Festival.

 

Školska godina 2016/17

U septembru smo predstavu „Lepota različitosti“ prikazali na otvaranju Filmskog festivalaUhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ u Novom Sadu

„Novogodišnja žurka“ je prikazana u OŠ „Slavko Rodić“ Bački Jarak, u FKL-u i u Omladinskom domu. Ovu predstavu režirala je Jadranka Bokan, a tekst napisao Tode Nikoletić

„Velika novogodišnja pljačka“ je prikazana u centru Temerina, na tradicionalnom kićenju novogodišnje jelke koje organizuje Turistička organizacija opštine Temerin

Povodom nove godine, mlađa grupa je izvela predstavu „Velika novogodišnja pljačka“ za decu radnika OŠ „Petar Kočić“, starija grupa „Novogodišnju žurku“ za decu korisnike usluga Centra za socijalni rad opštine Temerin;

Obe ove predstave, kao i dve jednočinke – „Pubertetlije“ i „Ljubavno pismo“, koje su izveli naši novi članovi iz Starog Đurđeva – bile su prikazane u Omladinskom domu, za roditelje članova „Cvrčka“, prijatelje i sve građane koji su želeli da dođu da vide šta smo uradili od početka školske godine, na već tradicionalnom Novogodišnjem festivalu.

Na poklon smo svim našim članovima i saradnicima dali novu zbirku dramskih tekstova “Šekspir je pao na teme”, koju je napisala Đurđa Lili, a štampu omogućio “Cvrčak” i Opština Temerin.

U aprilu su novi članovi iz Starog Đurđeva imali svoju prvu premijeru „velike“ predstave. „Ko je kriv za jedinicu?“ su izveli pred svojim drugarima folklorašima KUD-a „Vuk Karadžić“. Odmah sutradan smo gostovali na Festivalu „Otvorena scena“ i osvojili nagrade za najbolju interpretaciju (predstava „Ko je kriv za jedinicu?“)  i za najbolju improvizaciju (predstava „Prva žurka). Jedan od naših glumaca, Strahinja Kićanović, dobio je posebnu nagradu stručnog žirija za najbolju ulogu na celom Festivalu, u konkurenciji preko dve stotine dece – glumaca.

Glumci iz „Ko je kriv za jedinicu?“ su gostovali na Đurđevdanskim danima, a jednočinke koje su obnovili, „Pubertetlije“ i „Ljubavno pismo“ prikazali su na Baby-exitu i Zmajevim dečjim igrama.
Na ove manifestacije, koje su se vremenski poklopile sa odlaskom u Brčko starije grupe, glumce je vodila naša saradnica Bojana Vojvodić.

„Prva žurka“ je učestvovala na Opštinskoj, a zatim i Zonskoj smotri u Đurđevu. Glumci iz iste predstave putovali su u Brčko na Smotru recitatora kao počasni gosti.

Predstava „Nedostajem sama sebi“ u novoj postavci, sa našim najstarijim i najiskusnijim glumcima izvedena je u sali KC-a nekoliko puta, a gledali su je učenici od petog do osmog razreda svih osnovnih škola opštine, kao i nekoliko odeljenja srednje škole. Tekst za ovu predstavu pisala je Đurđa Lili, a režirala Jadranka Bokan.

Na petom Festivalu „Cvrčak i drugari“ koji je i ove godine organizovala naša Radionica, pored mnogobrojnih gostiju iz Srbije i inostranstva, prikazali smo i naše predstave – „Ko je kriv za jedinicu?“, „Leposava i Dobrila“ i kratku jednočinku „Čuvari parka“.

Festivalom smo tradicionalno zavšili sezonu i vidimo se ponovo u septembru sa novim predstavama!

 

Školska godina 2015/16

U septembru smo se ponovo okupili sa novim idejama.

Najstariji članovi su se okušali u novoj vrsti umetnosti – filmu. Oni su u saradnji sa Udruženjem distrofičara južnobačkog okruga, u okviru projeka „Umetnost ruši zidove“ snimili desetominutni film na temu inkluzije. Film je nazvan „Isti a različiti“ i imao je svoju premijeru na našem, sad već tradicionalnom, Novogodišnjem festivalu.

Mlađa grupa je povodom pola veka temerinske biblioteke učestvovala u programu sa predstavom „Kuća puna znanja“. Istovremeno, pripremali smo i ponovno izvođenje „Nedostajem sama sebi“, koje se može očekivati na proleće.

Kao i svake godine, napravili smo novogodišnju predstavu „Novogodišnji TV program“ koja je prikazana 12 puta. Prva dva puta za naše drugare u isturenom objektu OŠ „Petar Kočić“ na Telepu, a zatim i u Bačkom Jarku u OŠ „Slavko Rodić“. Dva puta smo nastupali i u KC-u, išli smo na SPENS, u FKL, kod planinara u Sirig, a nastupali smo i na maloj sceni temerinskog novogodišnjeg vašara. Na kraju smo održali i humanitarnu predstavu za decu koja dobijaju paketiće od Centra za socijalni rad, u Omladinskom domu za decu nastavnika iz temerinske osnovne škole i naravno, za naše roditelje i sve prijatelje i fanove „Cvrčka“.

U martu smo imali humanitarni nastup koji je organizovalo Udruženje „Dete Temerina“ sa predstavom „Kuća puna znanja“

Nastupali smo na Opštinskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva, učestvovale su obe grupe, mlađa sa predstavom „Kuća puna znanja“, i starija sa predstavom „Lepota različitosti“; za obe je tekst pisala Đurđa Lili Horvat, a režirala Jadranka Bokan. Predstave su plasirane u dalji nivo takmičenja, te su gostovale u Đurđevu, na zonskoj smotri

Na „Otvorenoj sceni“ u Bačkoj Palanci, predstava „Lepota različitosti“ je dobila nagradu kao najedukativnija predstava celog Festivala

26.4. organizovani su humanitarni nastupi kojima smo obezbedili našoj sugrađanki Dragani Gvozdenović kupovinu akumulatora za kolica koja su joj neophodna za svakodnevno kretanje

Predstava „Lepota različitosti“ je prikazana na Pokrajinskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva „Majski susreti“, na koju se plasirala posle zonskog nastupa. Naš glumac, Darko Perković, dobio je nagradu za najbolju glavnu ulogu, a tekst predstave je proglašen za najedukativniji.

Mlađa grupa sa predstavom „Kuća puna znanja“ gostovala je na Baby-Exitu

Imali smo četiri humanitarna nastupa sa predstavom „Lepota različitosti“ u OŠ „Ivo Lola Ribar“, još jedan u OŠ „Danilo Zelenović“ Sirig, kao i u OŠ „Slavko Rodić“ Bački Jarak

Humanitarni nastupi u svim objektima PU „Veljko Vlahović“ sa predstavom „Kuća puna znanja“ imali su i naši najmlađi članovi

Svim ovim nastupima smo skupljali sredstva za lečenje našeg sugrađanina Vukašina Matijaševića koji je oboleo od kancera i mora da se leči u inostranstvu.

Mlađa grupa je nastupala u okviru manifestacije „Pasuljijada“ a obe predstave su gostovale na Zmajevim dečjim igrama

12.6. organizovali smo IV Festival „Cvrčak i drugari“, na kom smo pored ostalih gostovanja i mi prikazali svoje predstave

Školska godina 2014/15

U martu i aprilu, bili smo na Opštinskoj, a zatim i Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva, sa predstavom „K’o nekad u osam“ po tekstu Tode Nikoletića a u režiji Jadranke Bokan. Sa ovom predstavom naša najstarija grupa je bila na gostovanju u Bršadinu, na Festivalu „Otvorena scena“ u Bačkoj Palanci i na Zmajevim dečjim igrama, gde je igrala na daskama profesionalnog pozorišta, Pozorišta Mladih u Novom Sadu.

Srednja grupa je izvela predstavu „Džin k’o mlin“, za svoje drugare u Bačkom Jarku, u KC-u Temerin, za roditelje i sve prijatelje „Cvrčka“, kao i na našem Festivalu. Najmlađi članovi su pripremili dve jednočinke, „Super heroji ipak postoje“ i „Priča o vuku“.

Održali smo treći Festival „Cvrčak i drugari“, gde smo imali goste ne samo iz okoline, već i iz inostranstva. Više o Festivalu možete pronaći na linku Treći festival

Tako smo završili još jednu školsku godinu, podelili diplome i zahvalnice svim učesnicima i otišli na zasluženi dvomesečni odmor.

Školska godina 2013/14

Dečaci i devojčice glumci povodom Nove godine organizovali su za svoje roditelje i sve prijatelje „Cvrčka“ pravi mali festival. Prikazali smo sve urađeno tokom prvog polugodišta, uključujući i prezentaciju filma. Iskoristili smo priliku da svim članovima dodelimo paketiće, uz koje je promovisana zbirka dramskih tekstova naše saradnice Đurđe LiliI devojčice igraju fudbal“ koju su članovi takođe dobili na poklon.

„Bajka iz parka“ ekološki motivisana predstava, prilagođena Novogodišnjim praznicima.

„Kako pobediti čarobnjaka?“ novogodišnja predstava u kojoj su učestvovali najiskusniji glumci iz „Cvrčka“. Pored nastupa u vrtićima opštine Temerin i na Spensu, ova predstava je izvedena i za korisnike Dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju, kao i u Omladinskom domu za Crveni krst, Udruženje „Kap“ i Centar za socijalni rad.

Kolaži jednočinki, koje su izveli najmlađi članovi Dramske radionice – „Ljubavno pismo“, „Svakom prema zasluzi“, „Smehomanija“ po tekstovima Tode Nikoletića i „Krilati đak prvak“

Snimanje filma „Ala je lep ovaj svet“ u Kameničkom parku. U ovom projektu sarađivali smo sa Centrom za edukaciju dece u prirodi „Kaspar“.

U drugo polugodište krenuli smo radosno i sa mnogo planova. Bajka iz parka je prikazana u Hrvatskoj, gde smo bili gosti Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Zagreb, pododbor Gaboš. Na našu veliku žalost Opštinska smotra dečjeg scenskog stvaralaštva ove godine nije održana, ali na Pokrajinskoj smotri „Majski susreti“ učestvovali smo u revijalnom delu gde su imali priliku da nas vide učenici OŠ „Petar Kočić“. Sala bioskopa bila je prepuna, a mali glumci su dobili veliki aplauz svojih drugara.

Na festivalu „Otvorena scena“ u Bačkoj Palanci, na kom tradicionalno gostujemo već pet godina prikazali smo ovu i još jednu predstavu. U pitanju je Ko je smestio vuku?“ autorke Đurđe Lili i režiserke Jadranke Bokan. Za naše roditelje i drugare prikazali smo i predstavu po tekstu Duška Radovića Dečja posla u sali škole na Telepu.

Članovi „Cvrčka“ ove godine su imali priliku i da pohađaju radionice o fotografiji i filmu, te da nauče mnogo toga o procesu nastajanja filma, montaži, snimanju, režiji, kao i o pravilnom fotografisanju, kadriranju i svemu ostalom što čini dobru fotografiju i dobar film.

Na samom kraju školske godine, 14.6.2014. održan je drugi po redu Festival dečjeg stvaralaštva „Cvrčak i drugari“ čiji organizator je naša Dramska radionica. Imali smo goste iz drugih opština – Kule, Bačke Palanke, Bečeja… Iz naše opštine učestvovala su deca iz osnovnih škola – „Kokai Imre“ iz Temerina, „Slavko Rodić“ iz Bačkog Jarka i „Danilo Zelenović“ iz Siriga. Učestvovala su i deca iz PU „Veljko Vlahović“, kao i iz nekoliko plesnih studija – „Dance IT“ i „Fit kids“ i Kulturno umetničkog društva „Vuk Karadžić“. Održavanje ove smotre pomogla je Opština Temerin, KIC „Lukijan Mušicki“ Temerin i Aktiv žena.

Školska godina 2012/13

56. Zmajeve dečje igre, jun 2013. dečaci i devojčice iz dramske radionice “Cvrčak” su izveli jednočinku „Večiti derbi“ po scenariju Tode Nikoletića, u režiji Jadranke Bokan. Ova predstava je istog dana bila prikazana i na Festivalu Baby-Exit.

„Liliputanska svadba“ (Tode Nikoletić) i „I devojčice igraju fudbal“ (Đurđa Lili) na „Otvorenoj sceni“ u Bačkoj Palanci.

„Nedostajem sama sebi“ predstava za koji je scenario napisala Đurđa Lili, a režirala Jadranka Bokan prikazana nekoliko puta učenicima svih osnovnih i srednje škole iz opštine Temerin u okviru projekta Centra za socijalni rad o štetnosti narkomanije.

„Nije lako Deda-Mrazu“ Novogodišnja predstava, izvođena preko dvadeset puta. Gostovali smo u svim objektima PU „Veljko Vlahović“, nekoliko puta u KIC-u, Omladinskom domu, za decu štićenike Centra za socijalni rad, decu radnika FKL-a, Simpleksa, JKP-a, Doma zdravlja u Žablju i dr.

Kolaži jednočinki povodom Nove godine, koje su izveli najmlađi članovi Dramske radionice.

 

Školska godina 2011/12

55. Zmajeve dečje igre, jun 2012. devojčice iz dramske radionice “Cvrčak” su igrale uz pesmu „Tu se ribe kupaju“ koju je fenomenalno pevao Boris Lahoš.

„Začarana princeza“ i „Koncert za Nevenu“ – tekst napisao Tode Nikoletić, režirala Jadranka Bokan. Obe predstave su u aprilu 2012. god. već tradicionalno, išle u Bačku Palanku na Festival „Otvorena scena“.

Za Novogodišnje praznike pripremili smo dve predstave – starija grupa „Novogodišnja leva i desna čarapa“ po tekstu Radmile Knežević i mlađa grupa “Novogodišnja noć” obrada teksta Dragana Lukića.

 

Školska godina 2010/11

Predstave „Kraljevski festival“ i „Zmaj golubijeg srca“ prikazane 21.4.2011. god. u Bačkoj Palanci na festivalu “Otvorena scena”, kao i na Opštinskoj i Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva. Scenario Tode Nikoletić, režija Jadranka Bokan.

„Božićni igrokaz“, organizovan povodom skupljanja sredstava za freskopisanje Hrama Svetog Georgija u Temerinu

„Potraga za Deda-Mrazom“, novogodišnja predstava izvođena devet puta tokom decembra (u salama KIC-a, Omladinskog doma, FKL-a Temerin i dr.) Tekst napisala Đurđa Lili, režirala Jadranka Bokan.

„Marsovci iz IV-2“ predstava dramske radionice “Cvrčak” iz Temerina, izvedena povodom dečje nedelje, 05.10.2010. u bioskopu u Temerinu

 

Školska godina 2009/10

53. Zmajeve dečje igre dve grupe devojčica – starija grupa uz muziku Florida “Low low” i mlađa uz pesmu Hannah Montanna “Ice cream freeze”

Predstava ”Ko je smestio vuku?” koju je napisala Đurđa Lili, a režirala Jadranka Bokan, izvedena na Festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva ”Otvorena scena“ u Bačkoj Palanci

„Liliputanska svadba“, predstava po tekstu Tode Nikoletića u režiji Jadranke Bokan, u martu na Opštinskoj smotri i u aprilu, na Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva

„Novogodišnja predstava“, decembar 2009 u sali KIC-a, Temerin

 

Školska godina 2008/09

52. Zmajeve dečje igre, jun 2009. devojčice iz dramske radionice “Cvrčak” su igrale uz muziku iz crtanog filma Madagaskar i pesmu „Move it“ dok su dečaci izveli dramsku jednočinku „Večiti derbi“ koju je napisao Tode Nikoletić, a režirala Jadranka Bokan

Predstava „Koncert za Nevenu“ izvođena kao novogodišnja predstava 2008., u martu 2009. bila na Opštinskoj smotri, a zatim i na Zonskoj smotri u Crvenki, a snimala je i televizija Jesenjin za potrebe svog dečjeg programa.